Otro Quatuor Pour La Fin Du Temps

Otro quatuor de la fin du temps/Una fe particular is an album on paper; a mixed media work where music, texts, and drawings intertwine. It is the result of the collaboration between the bassist and composer Juan Pablo Balcazar and the illustrator Pedro Strukelj, two artists who have been active in Barcelona’s cultural ecosystem for over two decades.

Quatuor pour la fin du Temps, the work of the French composer Olivier Messiaen, is the point of departure from which the music on this new project takes form. Making use of a broad sonic spectrum, the compositions are full of different textures that Balcazar has developed, true to his unique understanding of jazz. In his hands, it is a style that knows no boundaries and the music is redolent of the many influences and aesthetics that are part of the history of the art form.

Seduced by the quality of Balcazar’s new project, Pedro Strukelj has elaborated a short literary narrative, illustrated with his drawings which depict a reality that the artist himself refers to as anti-dystopian. This brief chronicle, which serves as a sortof fictitious precedent of what could be, revindicates and reveals to us a part of the often invisible cultural present of the city of Barcelona.

Otro quatuor de la fin du temps/Una fe particular, un disc de paper on s’entrellacen música, textos i dibuixos, fruit de la complicitat entre el contrabaxista i i compositor Juan Pablo Balcazar i el dibuixant Pedro Strukelj, dos artistes que des de fa més de dues dècades desenvolupen la seva activitat dins de l’ecosistema cultural barcelona.

 

L’obra del compositor d’origen francès Olivier Messiaen, Quatuor pour la fin du Temps, ha estat el punt de partida per   crear la música que forma part aquest nou treball on s’aprecia un espectre sonor ampli format per les diferents textures que Balcazar ha desenvolupat fidel a una manera d’entendre el jazz, un estil que per ell no té fronteres i que es deixa influenciar per qualsevol de les estètiques que formen part de la història de la música.

 

Seduït per la música del nou projecte de Balcazar,  Pedro Strukelj ha treballat en un relat literari curt, que il·lustrat amb els seus dibuixos fantasieja sobre una realitat que ell mateix anomena antidistòpica. Una crònica breu, que esdevé un precedent fictici del que podria ser, que reivindica i ens descobreix una part del present cultural, sovint invisible, de la ciutat de Barcellona. 

Otro quatuor de la fin du temps/Una fe particular es un disco de papel donde se entrelazan música, textos y dibujos, fruto de la complicidad entre el contrabajista y compositor Juan Pablo Balcazar y el dibujante Pedro Strukelj, dos artistas que desde hace más de dos décadas desarrollan su actividad dentro del ecosistema cultural de Barcelona.

La obra del compositor de origen francés Olivier Messiaen, Quatuor pour la fin du Temps, ha sido el punto de partida para crear la música que forma parte de este nuevo trabajo donde se aprecia un amplio espectro sonoro formado por las diferentes texturas que Balcazar ha desarrollado fiel a una manera de entender el jazz, un estilo que para él no tiene fronteras y que se deja influenciar por cualquiera de las estéticas que forman parte de la historia de la música.

Seducido por la música del nuevo proyecto de Balcazar, Pedro Strukelj ha trabajado en un relato literario corto, que ilustrado con sus dibujos fantasea sobre una realidad que él mismo llama antidistópica. Una crónica breve, que se convierte en un precedente ficticio de lo que podría ser, que reivindica y nos descubre una parte del presente cultural, a menudo invisible, de la ciudad de Barcelona.

Juan Pablo Balcazar – Bass
Marcel·li Bayer – Sax
Dani Comas – Guitar
Oriol Roca – Drums


All Songs Composed And Arranged By Jpbalcazar
Recorded July 12, 2023 At Underpool Studios.
Analog Mix And Mastering At Underpool Studios by Sergi Felipe.

Produced and Published by UnderPool